Smalahove er først og fremst førjulsmat. Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skolte søndag og er det den dag i dag. Hardanger er også blitt en storprodusent av Cider. Vi besøker en lokal bedrift i Ulvik å få høre hvordan det gjøres. På Voss åpnet man i fjor en ny gondolbane opptil Hangurstoppen. Det lengste spennet er 900 meter og endestasjonen er 820 meter over havet. Østover reiser vi med tog fra Voss til Myrdal og tar Flåmsbanen ned til Flåm. Dette er en av Norges største turistattraksjoner og en ingeniørkunst av ypperste klasse. I Aurland besøker vi fabrikken til Aurlandsskoen. Her har man produsert kvalitets sko siden 30 årene. Så bli med oss på 4 dager til Voss med mange opplevelser som kan lyse litt opp i en mørk november måned.
Dag for dag
Dag 1: Til Voss
Etter påstigning fortsetter vi oppover Hallingdalen til Gol hvor vi spiser dagens lunsj. Så går turen forbi Geilo og over Hardangervidda. Vi stopper ved Vøringsfossen. Her begynte man i 2015 å oppgradere tilgangen til utsikten over den 182 meter høye Vøringsfossen. For noen år siden åpnet man en spektakulær trappebro hvor man kan krysse over juvet. Så dette er noe for de med sterke nerver. (Så sent på året er nok broen steng slik at man ikke kan gå over). Vår siste etappe går ned Måbedalen og over den flotte Hardangerbrua til Voss. På Voss sjekker vi inn på Scandic Hotell Voss. Vi møtes til en deilig middag på kvelden.
Dag 2: Cider i Hardanger og Smalahovetunet
Vi spiser en sen og god frokost på hotellet. I dag skal vi på en liten formiddagstur til Ulvik. Her er det flere produsenter som produserer cider. Vi besøker Ulvik Frukt og Cider. En familiebedrift som holder til på gården Håkastad. Her får vi smake på forskjellige typer eplemost og cider. Vi er tilbake på Vossavangen til lunsj. Dagens middag inntar vi hos Ivar Løne på Smalahovtunet like utenfor Voss. Dette er en av få bedrifter som produserer denne tradisjonsrike retten. Man produserer også pinnekjøtt og vossakorv som det er mulig å kjøpe i butikken. Vi får først servert et tradisjonsrikt Smalahove med tilbehør. Runde 2 består av pinnekjøtt. pølse og kålrotstappe. Vi får også en omvisning og innføring i produksjonen av Smalahovet. Vi kan love en veldig hyggelig kveld
Dag 3: Tur med Voss Gondol
Vi går fra hotellet og bort til Voss Gondol. Totalt er banen på 2020 meter og tar deg med fra dalstasjonen ved jernbanestasjonen 56 meter over havet og opp til Hangurstoppen 820 meter over havet. Totalt har banen en kapasitet på 1544 personer i timen. På toppen ligger det en flott panoramarestaurant. Her spiser vi dagens lunsj. Så er det opp til hver enkelt når de vil ta gondolen ned igjen. Resten av dagen fri i Voss og felles middag på hotellet om kvelden.
Dag 4: Voss - Flåmsbanen- Østlandet
Etter frokost setter vi bagasjen i bussen. Kl 09.07. går toget fra Voss Stasjon. Vi blir med opp til Myrdal, hvor vi bytter over til Flåmsbanen. Dette er den mest spektakulære togstrekningen i Norge.Kl 10.55. ankommer vi Flåm. Her står bussen og venter. Neste mål er Aurland og et besøk på «Aurlands Skoen» et norsk industrieventyr som har holdt det gående siden 1930. Vi får en omvisning i museet og tid til å besøke fabrikkutsalget. Dagens lunsj spiser vi på Håbakken i Lærdal. Vi kjører så over Filefjell og sydover gjennom Valdres til våre hjemsteder
3 netter på Scandic Hotell Voss
3 frokoster, 4 lunsjer, 2 middager
Smalahove aften hos Ivar Løne
Tur med Voss Gondol
Togtur Voss-Myrdal-Flåm
Besøk hos Ulvik Cider
Besøk på Aurlandsskoen
Bompenger
Bussreisen med Arne Johans Bussreiser